ZBOG REPORTAŽE "KOJA POMAŽE NEPRIJATELJU": Izrael prijeti američkom novinaru smrtnom kaznom (VIDEO)

Njegovo hapšenje izazvalo je zabrinutost zbog potencijalnog diplomatskog incidenta između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država,

  • Svijet

  • 12. Okt. 2024  

  • 0

Jeremy Loffredo, 28-godišnji nezavisni američki novinar, uhapšen je pod sumnjom ugrožavanja nacionalne sigurnosti nakon što je izvještavao o mjestima gdje su projektili pali tokom napada koji je pokrenuo Iran ranije ovog mjeseca, uključujući izraelsku zračnu bazu Nevatim i obavještajnu bazu Mossada u Tel Avivu.

Optužbe protiv njega uključuju “pomaganje neprijatelju tokom rata i davanje informacija neprijatelju”, piše Geopolitika News.

Njegovo hapšenje izazvalo je zabrinutost zbog potencijalnog diplomatskog incidenta između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, s obzirom na njegov status kao stranog novinara.

Predstavnici američke ambasade prisustvovali su raspravi pred jeruzalemskim prekršajnim sudom, gdje je policija zatražila produženje njegovog pritvora, dok je State Department Bijele kuće jučer otkazao konferenciju medija bez prijašnje najave ili objašnjenja.

Advokatica Leah Tsemel, koja ga zastupa, izjavila je da je Loffredo “objavio informacije otvoreno i potpuno, bez pokušaja da bilo šta sakrije”.

Istaknula je da ako se te informacije smatraju pomaganjem neprijatelju, mnogi drugi novinari u Izraelu, uključujući i domaće, trebali bi također biti uhapšeni.

“Špijun ne bi djelovao tako javno i transparentno”, dodala je.

Izraelski cenzor

Međutim, Loffredo nije jedini (strani) novinar koji je izvještavao sa spomenutih lokacija. Primjerice, dopisnik PBS-a Nick Schifrin je također objavio scene koje pokazuju štetu u blizini sjedišta Mossada. Ipak, on nije uhapšen (niti se oglasio o Loffredovu hapšenju).

Također, izraelska publikacija Ynet objavila je članak o Loffredovu hapšenju u kojem je priložila njegovu video reportažu.

To je odobrio “cenzor” – izraelska vojna jedinica unutar Uprave za vojnu obavještajnu službu IDF-a zadužena za provođenje preventivne cenzure unutar Države Izrael u vezi s objavljivanjem informacija koje bi mogle utjecati na sigurnost Izraela – što znači da je, očito, odobreno i Loffredovo izvještavanje.

Izraelska stranica i24 je isto tako objavila njegovu video reportažu, ali niko od njenih novinara nije uhapšen.

Kada je Loffredova advokatica iznijela tu informaciju, sudac Zion Sahrai naredio je da se Amerikanac pusti na slobodu. Međutim, policija je uložila žalbu i on je dalje ostaje u pritvoru.

Sporni dokumentarac

Nezavisni novinar koji je uhapšen zajedno s Loffredom, ali je u međuvremenu pušten, rekao je da ih je izraelska vojska pretukla i stavila im poveze preko očiju.

“Danas su me izraelske okupacione snage pretukle, otele, zavezale oči i odvele u vojnu bazu, zajedno s još četiri novinara,” objavio je Andrey X. “Dvojica od nas su držani 11 sati bez optužbi, telefon mi je oduzet (ukraden), a jedan od nas je još uvijek u pritvoru.”

Loffredovi kolege iz The Grayzonea su nedvosmisleno odbacili ove “nečuvene optužbe”.

“Stojimo uz Jeremyjevo legitimno izvještavanje. Tvrdnja da Loffredo i The Grayzone predstavljaju izraelskog neprijatelja u ratno vrijeme samo sugerira da izraelska vlada gleda na američki narod i slobodne medije kao na legitimnu metu. Ne predstavljamo nikoga drugog. Borit ćemo se protiv ovih optužbi i tražimo da kontaktirate State Department i potaknete ih da djeluju u odbrani svojih državljana zatočenih u Izraelu. SAD ima obavezu braniti svoje novinare koji se samo pridržavaju svoje etičke obveze da informiraju javnost o bitnim činjenicama”, poručili su iz ovog nezavisnog medija, čiji je urednik Max Blumenthal na godišnjicu Hamasovog napada objavio dokumentarac koji raskrinkava izraelsku propagandu oko tog događaja.

Zbog ovih optužbi bi se Loffredo, prema izraelskom zakonu, mogao suočiti s doživotnom robijom ili čak smrtnom kaznom za “zločin” novinarstva, ekvivalentan hipotetskom izvještavanju o situaciji u kojoj je iranski projektil pao tik do sjedišta CIA-e.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...