AMERIKANCI JAČAJU ODBRANU IZRAELA: Kakav su antiraketni sistem dobili?

Ostin je objasnio i da je oko 100 pripadnika američke vojske raspoređeno da pruži podršku Izraelu u jeku porasta tenzija na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

  • Svijet

  • Prije 6h  

  • 0

Američka vojska je u kratkom roku rasporedila u Izraelu napredni antiraketni sistem THAAD, izjavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i dodao da je cilj tog poteza jačanje odbrane Izraela nakon što je Iran ispalio više od 180 balističkih raketa na jtu zemlju.

Ostin je objasnio i da je oko 100 pripadnika američke vojske raspoređeno da pruži podršku Izraelu u jeku porasta tenzija na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

"Sistem THAAD je na postavljen. Imamo sposobnost da ga brzo stavimo u funkciju i za sada napredujemo prema očekivanjima", rekao je Ostin.

Odbio je da kaže da li je sistem operativan, ali je dodao: "Imamo mogućnost da ga vrlo brzo pustimo u rad", prenose 24sata

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense sistem) moćni je antiraketni sistem i ključni je dio protuvazdušnih obrambenih sistema američke vojske.

Predsjednik Amerike Džozef Bajden rekao je da raspoređivanje THAAD-a, zajedno sa oko 100 američkih vojnika, treba pomoći u obrani Izraela, koji razmatra očekivanu odmazdu protiv Irana nakon što je Teheran 1. oktobra ispalio više od 180 projektila na Izrael.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je za portal Axios da je malo vjerovatno da će libanske vlasti i međunarodna zajednica prihvatiti prijedlog Izraela za prekid vatre u Libanu.

Pozivajući se na američke i izraelske zvaničnike, portal Axios je prenio da su izraleski zahtjevi uključeni u dokument koji je dostavljen izaslaniku Bijele kuće Ejmosu Hohštajnu. 

Prema ovim izvorima, Izrael želi da bude u mogućnosti da sprovodi "aktivnu primjenu" Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1701, koja zahtijeva da libanska vojska bude jedina snaga opremljena oružjem na jugu Libana.

Izrael želi da aktivno sprovodi razoružavanje Hezbolaha na jugu Libana i da zadrži nesmetan pristup libanskom vazdušnom prostoru u okviru bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre kojim bi se okončao rat u toj oblasti, navedeno je u izvještaju koji detaljno opisuje zahtjeve koje je Izrael prenio Bijeloj kući.

Američke vlasti istražuju neovlašćeno objavljivanje povjerljivih dokumenata koji procjenjuju planove Izraela da napadne Iran, izjavila su tri neimenovana američka zvaničnika za AP, prenosi RTS

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...