DRAMATIČNO NA ISTOKU EUROPE: Opasnost od globalnog rata, ministar vanjskih poslova poziva -"Vrijeme je da poslušamo Macrona..."

Neki dužnosnici kažu da je Zapad previše oprezan

  • Evropa

  • Prije 3h  

  • 0

Izvještaji da bi se hiljade sjevernokorejskih vojnika uskoro mogle pridružiti Rusiji u borbi u Ukrajini oživjeli su razgovore o slanju europskih trupa u zemlju kako bi pomogle braniteljima Kijeva, kako piše POLITICO.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je za POLITICO u nedjelju da je vrijeme da europske zemlje preispitaju ideju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o raspoređivanju trupa u Ukrajini.

“Ako se potvrde informacije o tome da su ruski odredi za ubijanje opremljeni sjevernokorejskom municijom i vojnim osobljem, moramo se vratiti na ideju ‘čizmi na terenu‘ koju je predložio Macron,” rekao je Landsbergis, inače jedan od najžešćih pro-ukrajinskih političkih advokata u Europi.

Francuski predsjednik iznio je prijedlog u februaru, samo da bi ga njemački kancelar Olaf Scholz brzo odbio, jer je obećao da europske ili NATO trupe neće biti raspoređene u Ukrajini.

“Nažalost, ponovno kasnimo, reaktivni smo, ali vjerujem u našu zajedničku sposobnost da poduzmemo sve potrebne proaktivne korake kako bismo ideje predsjednika Macrona pretvorili u djela,” dodao je Landsbergis.

Zapadni čelnici za sada pažljivo prate izvještaje o Sjevernokorejcima koji su krenuli u Ukrajinu.

Ni šef NATO-a Mark Rutte, ni američki ministar odbrane Lloyd Austin nisu potvrdili izvještaje koja su podijelili čelnici Južne Koreje i Ukrajine, iako je Austin rekao da bi takvo raspoređivanje, ako se potvrdi, "izazvalo zabrinutost" u SAD-u. Južna Koreja, u međuvremenu, planira poslati izaslanstvo u sjedište NATO-a u blizini Bruxellesa kako bi razgovarali o svojim obavještajnim nalazima o kretanju sjevernokorejskih trupa.

Neki dužnosnici kažu da je Zapad previše oprezan, piše POLITICO.

“Mislim da koriste ovo (tvrdnju da obavještajni podaci nisu provjereni) kao izgovor da ništa ne učine,” rekao je Riho Terhas, konzervativni estonski član Europskog parlamenta i bivši general. “Siguran sam da će se izvještaji vrlo brzo potvrditi da je doista tako da se Sjevernokorejci pridružuju ruskoj strani.”

Terhas je, s druge strane, umanjio značaj događaja, za koji je rekao da pokazuje da je Rusija predsjednika Vladimira Putina "očajna i traži opcije jer ne želi sama izvršiti mobilizaciju". Štoviše, rekao je da bi integracija hiljada sjevernokorejskih vojnika u jedinice ruskog govornog područja predstavljala veliki operativni izazov s minimalnim učincima na bojnom polju.

Ipak, dodao je, Europljani bi trebali ponovno razmotriti ideju o raspoređivanju trupa u Ukrajini.

“Važno je imati ovo barem kao opciju,” rekao je Terhas, koji je bio zapovjednik estonskih oružanih snaga od 2011. do 2018. “Svaki put kada govorimo o čizmama na terenu u Ukrajini, to Putinu daje malo više nesigurnosti o tome gdje sukob ide - to je dobra stvar.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...