JEDAN OD PET FINALISTA NAGRADE "TERZANI": Bh. pisac Damir Ovčina učestvovao na prestižnom festivalu u Italiji  

Neposredno pred početak ovog festivala u listu “Corriere della Sera” objavljen je i tekst našeg pisca u kome se Ovčina dotakao svog romana “Kad sam bio hodža”, snijega u Aerodromskom naselju odakle je sve nekako i počelo, ali i novog političkog romana “CVII”.

  • Kultura

  • 13. Maj 2024  13. Maj 2024

  • 0

Bh. pisac Damir Ovčina učestvovao je na ovogodišnjem prestižnom festivalu “Vicino/lontano” (Blizu/daleko) u italijanskom gradu Udine. On je bio među pet finalista nagrade Terzani 2024., koja je nazvana po poznatom italijanskom novinaru i piscu Tizianu Terzaniju.

Ovčina je bio jedan od govornika panela čija je tema bila „Ljudi pod opsadom“ u Teatru Nuovo Giovanni da Udine 11. maja na kojem su učestvovala i dva poznata italijanska novinara Paola Caridi i Domenico Quirico.

Neposredno pred početak ovog festivala u italijanskom listu “Corriere della Sera” objavljen je i tekst našeg pisca u kome se Ovčina dotakao svog romana “Kad sam bio hodža”, snijega u Aerodromskom naselju odakle je sve nekako i počelo, ali i novog političkog romana “CVII”.

“Negdje u dalekim istočnim beskrajnim poljima oko Dnjepra je ko što je bilo ovdje i zato što je bilo kako je bilo ovdje a ovdje opet može bit kako je tamo sad. To osjećanje vodilo me prošlog januara da se nanovo zarovim u sebe i nađem novu priču. Utemeljenu na slici viđenoj s ulice. O stvarima koje se mogu desiti. Pa sastavio nov roman. Ovaj put za manje od deset mjeseci. O istim mjestima ko i prvi. Skoro na istu temu. Skoro o opsadi. Skoro o ratu. Novom. Ko da je stvaran. Radeći na njemu našao likove, dijaloge, logiku, logistiku, organizacije, događaje, zastave, uniforme, pjesme, strasti, tuge, izdaje ko da sam ih vidio. Nema potrebe opet preživljat sve”, napisao je Ovčina u ovom tekstu.

Festival u Udinama koji se održavao od 7. do 12. maja je organiziran veliki broj događanja, susreta, koncerata, izložbi, predstava i projekcija u kojima su učestvovali više od 200 osoba iz svijeta nauke, književnosti, umjetnosti, zabave i informiranja u kome je bilo govora o gorućim aktuelnim temama.

Bh. pisac Damir Ovčina je krajem oktobra prošle godine objavio svoj novi roman - “CVII”. Za roman “Kad sam bio hodža” dobio književne nagrade “Mirko Kovač” i “Hasan Kaimija”. Ovaj roman je preveden na njemački, slovenski, španski i italijanski jezik. U toku je prijevod na francuski. Drugi roman je “Ko sam ti ja” objavljen 2021. godine u vlastitoj izdavačkoj kući “Impruva” Damira Ovčine, kao "CVII".

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...