“SLOBODNO TRŽIŠTE JEDINO RJEŠENJE ZA NAS…”: Bh. pisac Damir Ovčina na festivalu u Pesaru italijanskoj publici predstavio svoje stvaralaštvo

Roman “Kad sam bio hodža” publici u Italiji je prikazan kroz pitanja o Sarajevu i njegovoj opsadi. Bilo je govora i sadašnjoj političkoj situaciji u BiH.

  • Kultura

  • 09. Jun. 2024  10. Jun. 2024

  • 0

Ugledni bh. pisac Damir Ovčina ovog vikenda je bio jedan od učesnika festivala “Merak” koji se održao u italijanskom gradu Pesaro.  

Publici u Pesaru, koji je ujedno i prijestolnica italijanske kulture ove godine, predstavljen je prvi roman Damira Ovčine “Kad sam bio hodža”.

Podsjetimo roman “Kad sam bio hodža”, objavljen je 2016. godine i jedno je od najznačajnijih djela poslijeratne bosanskohercegovačke književnosti. Također je dobitnik prestižnih književnih nagrada „Mirko Kovač“ i „Hasan Kaimija“.

Ovčina u ovom izuzetno dobro prihvaćenom i čitanom romanu ne samo u BiH, već i šire, piše o strahotama ratne Grbavice, sarajevskog naselja koje je u vrijeme agresije bilo odsječeno od ostatka grada.

Sa festivala u Pesaru (Ustupljena fotografija)

Kako doznajemo od Ovčine, tema festivala u Pesaru je bila povezanost bosanske i italijanske kulture.

Roman “Kad sam bio hodža” publici u Italiji je prikazan kroz pitanja o Sarajevu i njegovoj opsadi. Bilo je govora i sadašnjoj političkoj situaciji u BiH.

“Osjećaj slobode i opuštenosti je primjetan ovdje u Pesaru, ne samo zbog daha Jadrana. U razgovoru, mislim na publiku, pomalo neočekivano sam zaključio da je slobodno tržište svega od ideja do majica možda jedino rješenje i za nas i za svakog”, kaže Ovčina za SB.

Razgovor na ovom književnom festivalu je vodila Anita Redžepi iz organizacije Lutva, a prevodilac bio profesor Silvio Ziliotto.

Roman je na italijanskom jeziku izdao Keller Editore. Pored italijanskog, roman “Kad sam bio hodža” je preveden na njemački, slovenski i španski jezik, te u toku je prijevod na francuski.

Na kraju, kažimo i to da Damir Ovčina trenutno uređuje prevod "Dnevnika" velikog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog kojeg će izdati u vlastitoj izdavačkoj kući Impruva. Također, 2021. godine napisao je “Ko sam ti ja”, te krajem 2023. politički roman “CVII”.

S.G.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...