IZNENAĐUJUĆA IZJAVA ZORANA KREŠIĆA: „Provjereni recept su lokalni izbori, treba na tim izborima biti dobar Srbin, Hrvat i Bošnjak…“

Dok vodstvo Republike Srpske najavljuje odcjepljenje, u drugi je plan pao europski put BiH, a sve se češće postavlja i pitanje funkcioniranja vladajuće koalicije.

  • Mini market

  • 03. Jun. 2024  

  • 1

Nakon što je Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila rezoluciju o genocidu u Srebrenici, politička napetost u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Dok vodstvo Republike Srpske najavljuje odcjepljenje, u drugi je plan pao europski put BiH, a sve se češće postavlja i pitanje funkcioniranja vladajuće koalicije.

Srpsko čelništvo predvođeno Miloradom Dodikom ustrajava na priči o odcjepljenju Republike Srpske. Kao novu crvenu crtu vide UN-ovu rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- Vlada Republike Srpske će u sljedećih 30 dana kreirati sporazum koji ćemo uputiti našim kolegama u drugom entitetu o mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini. Svjesni da oni to neće prihvatiti ili ne žele prihvatiti, ali ako oni nas smatraju genocidnim, a mi ne možemo da prihvatimo tu činjenicu, onda zaista smatram da nemamo što raditi skupa zajedno, poručio je predsjednik vlade RS-a Radovan Višković.

- Djeluje potpuna konfuzija u radu vlasti RS-a i bit će vrtlo zanimljivo vidjeti što će pisati u tom dokumentu koji je samo nova forma najava Milorada Dodika o odcjepljenju RS-a, dolaze li direktive iz Srbije, dolaze li iz Rusije ili nekog trećeg dijela svijeta - potpuno je nebitno, bitno je ko provodi mjere, potpisuje akte i ko stvara nerede da ljudi u BiH strahuju od sukoba, rata ili oružanih incidenata, ustvrdila je novinarka i politička analitičarka iz Sarajeva Rubina Čengić.

- U tom nekom nadmetanju Sarajeva, međunarodne zajednice i Republike Srpske i ovo je izašlo kao neka vrsta ideje, zapravo njome Dodik nanovo podiže ljestvicu svojih očekivanja i prije svega - gradi jednu političku kampanju, ove godine, provjereni recept su lokalni izbori, treba na tim izborima biti dobar Srbin, Hrvat i Bošnjak, to će biti odlika svih važnijih političkih stranaka. Na tome se svih trideset godina dobijaju izbori u Bosni i Hercegovini koja vrlo teško funkcionira, zato je i zemlja zamrznutoga konflikta, istaknuo je za HRT novinar i politički analitičar iz Mostara Zoran Krešić.

Nije jasno je li Krešić, inače medijska perjanica Čovićevog HDZ-a, konačno progledao ili je na sceni nekakav komflikt na relaciji s strankom "prvog u Hrvata"!?

(SB) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...