BORJANA KRIŠTO O (NE)NAUČENIM LEKCIJAMA: "Znamo uvjet i obavezu da dobijemo prvu tranšu iz Plana rasta koji za BiH iznosi blizu 2 milijarde" (FOTO)

Krišto kaže kako se na sastanku mogla čuti neupitna opredijeljenost za nastavak puta ka EU od svih sudionika, odnosno niza predstavnika različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 03. Jun. 2024  03. Jun. 2024

  • 1

Treći Politički forum na visokoj razini o evropskim integracijama Bosni i Hercegovini, kojim će supredsjedavala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i evropski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi održan je danas u Sarajevu. Krišto se potom obratila medijima, saopštivši ključne poruke susreta, prenosi N1.

Krišto kaže kako se na sastanku mogla čuti neupitna opredijeljenost za nastavak puta ka EU od svih sudionika, odnosno niza predstavnika različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Evropsko vijeće je 21. marta donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Od tada se nije desio značajan napredak.

“Informisala sam Varhelyija da smo po pitanju ispunjenja preostalih reformi na dnevnom redu imali i izborni zakon, zakon o sudu BiH, i mnoge druge, ali smo došli u situaciju izazvanu ničim, od strane OHR-a, a to je nametanje izmjena izbornog zakona, koji je doveo u pitanje funkcionisanje parlamentarne većine te donošenje odluka kroz institucije. Ali, naše je opredjeljenje da svi zajedno nađemo način da nastavimo sprovoditi reforme. Postoji puno izazova, ali uz to naše opredjeljenje i međusobno uvažavanje, moramo jasno pokazati da smo spremni donositi odluke koje su EU stavile pred nas. Od otvaranja pregovora očekuje nas jako puno posla”, navela je Krišto u obraćanju medijima.

Također je istakla kako BiH, pored ostalih obaveza, mora imenovati i glavnog pregovarača, kao i dva zamjenika.

“Kako zbog ustavne strukture, tako i zbog posla koji je pred njima. Imamo obavezu da imenujemo i pregovarački tim. Sve su to aktivnosti koje od nas zahtijevaju dijalog i dogovor”, rekla je.

Danas je bilo govora i o EU Planu rasta za Zapadni Balkan, te je Krišto rekla kako je BiH dobila prijedlog sredstava od Evropske komisije, koji za našu zemlji iznosi milijardu i osamsto hiljada eura.

“Potrebno nam je ispuniti pretpostavke kako bismo implementirali prvu tranšu koja bi se trebala desiti u ovom mjesecu, a to je nužno donošenje Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine”, pojasnila je Krišto.

Pozvala je nadležno ministarstvo da u što skorijem roku dostavi prijedlog spomenutog zakonu Vijeću ministara BiH, a Varhelyiju se zahvalila na dolasku u BiH.

Várhelyi je rekao za Krišto da je vođa kojeg je BiH trebala te je istaknuo i mnoge pozitivne odluke koje je donijela naša zemlja u prethodnom periodu.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Kako je rekao, uz ove odluke bi naša zemlja trebala napredovati.

"Vrlo je jasno nakon današnje rasprave šta trebate ispuniti kako biste mogli prijeći na novi nivo", dodao je on.

Podsjetio je da su četiri "kritična" zakona koja se trebaju završiti te je govorio o implementaciji Plana rasta.

 

"Spremni smo isplatiti prvu tranšu prije ljetne pauze. Ali, za to je potreban budžet i o tome smo razgovarali", podcrtao je on te dodao:

"Sada je vrijeme kada trebamo da lideri ispune što trebaju".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...