ZUKAN HELEZ UZBURKAO DUHOVE: "Aleksandar Vučić nema ovdje šta da traži, nikad više vojnička čizma iz susjedne Srbije..."

Ono što je činjenica, Zukan Helez samo izvršava svoju ustavnu obavezu. Ja sam ministar odbrane - nikakvog razdruživanja neće biti“, kazao je.

  • Politika

  • 14. Jun. 2024  

  • 2

Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, gostovao je u programu FTV-a.

Kaže i da 'nema nigdje na svijetu da predsjednik jedne države održava nekakve sabore, donosi zaključke, stavove, s dijelom druge države. To je neprimjereno. Ja ga pozivam neka nam objasni šta se on i zbog čega se zanima za državnu imovinu Bosne i Hercegovine'.

„On nema nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom. Sto puta je rekao da prizna cjelovitost, suverenitet, nezavisnost Bosne i Hercegovine, međutim, stalno se petlja i kaže državna imovina je entitetska, ne govori istinu“, rekao je Helez.

Prema njegovom mišljenju, to je pokušaj tihe agresije na Crnu Goru, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu.

„Zato što se to nije moglo puškom, zato što nije moglo ratom i sad je to neki drugi pokušaj. Vjerujte, ja kad gledam srbijanske medije, ja nekako sebe vidim kao - puno jači, moćniji, snažniji. Evo, Zukan dolazi sa nekom vojskom, doći će na granicu sa Srbijom... Ne mogu da vjerujem šta ljudi pričaju, o čemu razmišljaju. Ono što je činjenica, Zukan Helez samo izvršava svoju ustavnu obavezu. Ja sam ministar odbrane - nikakvog razdruživanja neće biti“, kazao je.

Poručio je da 'Aleksandar Vučić nema ovdje šta da traži, pozivam ga uvijek kao gosta dobronamjernog da dođe, a nikada više čizma vojnička iz susjedne Srbije neće doći na prostor Bosne i Hercegovine'.

„Mi smo spremni za odbranu svoje domovine, bez obzira ko je napao. I to je moja zadaća ustavna. I ja tu ništa nikome ne prijetim. Ja pozivam sve nas da gradimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ali isto tako, nikad u historiji Zvornik nije bio Srbija, nije Vlasenica, Srebrenica, Jeste to protjerano, mi ćemo to obnoviti. To je naša Bosna i Hercegovina. Mi to ne damo nikome, ne Srbiji, nego bilo kome. Vučić priča o nekakvom ujedinjenju, o srpskom svijetu, to su budalaštine koje nigdje ne prolaze. I znate šta? Oni te svoje zaključke samo mogu mačku o rep da objese. Ništa od toga nema. Nikoga to ne obavezuje“, rekao je, pa dodao:

„Pozivam Vučića, evo javno ga pozivam, da dođe u Srebrenicu, da dođe u Prijedor, da se pokloni žrtvama. Ja sam otišao u Sijekovac gdje su stradali Srbi. Poklonio se srpskim žrtvama. On bi to trebao da uradi i radi Srbije i radi Bosne i Hercegovine. Vjerujte više radi Srbije. On je imao historijsku šansu da se izvini za genocid i da uđe u historiju. On je otišao na mračnu stranu historije. I sve mi se čini da ponavlja greške Slobodana Miloševića i da će završiti kao Slobodan Milošević. Jer kod njih izgleda nema demokratski doći. Vidite, bili su sad izbori. Čovjek je sve uradio nedemokratski. Njih izgleda samo ulica i revolucija može smijeniti", zaključio je Helez.

Video pogledajte u nastavku!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...