ČOVIĆEVI MEDIJI U DELIRIJU: Šta se krije iza krivičnih prijava protiv Bakira Izetbegovića, Osmana Mehmedagića i Kemala Ademovića…

Navodi kako se istrage namjerno upropaštavaju.

  • Politika

  • 15. Jul. 2024  

  • 1

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv visokih bošnjačkih dužnosnika, povezujući ih s nerazjašnjenim političkim ubojstvima, uključujući i slučaj Joze Leutara. Predmet je formiran na temelju prijave Edina Garaplije, autora nedavno objavljene knjige "Tajni vilajet" koji je najavio raskrinkavanje više odgovornih osoba.

Garaplija u svojoj prijavi tereti Bakira Izetbegovića, Osmana Mehmedagića Osmicu i Kemala Ademovića, tvrdeći kako su svojim funkcijama i položajima u tajnoj službi utjecali na zataškavanje i pogrešno vođenje istraga. Glasnogovornik tužiteljstva kazao je kako je predmet formiran u skladu s procedurama, a Edin Garaplija tvrdi da iza svega stoji "državna mafija," posebno u slučaju doministra Leutara.

"Prijavljene osobe svojim funkcijama i položajima koje su obavljali kao rukovoditelji tajne službe i imali cijeli represivni aparat države su utjecali na zataškavanje, usporavanje i pogrešno vođenje istraga oko političkih ubistava," izjavio je Garaplija za RTV HB, inače stranačko glasilo Čovićevog HDZ-a.

Garaplija je pozvao pravosuđe na hitnu reakciju, navodeći kako se istrage namjerno upropaštavaju.

"Ja sam pod punom odgovornošću ovo pokrenuo. Nadam se da međunarodna zajednica prati cijeli ovaj proces i oni koji su pravi krivci i zločinci trebaju odgovarati," kazao je Garaplija, ističući kako je ova kaznena prijava zadnja prilika za pravosuđe da djeluje.

Garaplija je kazao da je odlučio pokrenuti prijavu i pozvati 46 svjedoka kako bi se rasvijetlila politička ubistva.

Robert Kolobara, ekspert za informacijske znanosti, smatra kako je riječ o medijskoj kampanji.

"Mislim da kaznena prijava neće dočekati neki svoj visoki sudski epilog. Smatram da se neće rasvijetliti činjenice i kako nećemo doći do novih saznanja iza kojih postoje čvrsti dokazi," rekao je Kolobara za Čovićevu televiziju.

Kolobara, koji je radio dugi niz godina u Obavještajnoj--sigurnosnoj agenciji BiH i privatnom sigurnosnom sektoru, ističe kako su bivše kolege danas u svađi te da neko u pozadini potiče autora na javne istupe i samo formiranje predmeta.

"Riječ je o jednoj mentalnoj autopsiji mračnih vremena gdje su bivši suradnici, prijatelji, biznis partneri, ali i istomišljenici združeno radili to što su radili. Ali kada su možebitno neke operacije nisu krenule po planu sada su postali ljuti neprijatelji i rivali. Kako politički tako i na biznis polju," dodao je Kolobara.

Iako je Kolobara pojasnio pozadinu optužnice, novinar Čovićeve televizije pokušao je temu skrenuti u drugom pravcu, što mu na kraju nije uspjelo.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...