ŠOKANTNA SAZNANJA NEBOJŠE VUKANOVIĆA: Nenad Nešić nije smijenjen s pozicije ministra sigurnosti BiH zbog...

Predlagači smjene su bili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

  • Politika

  • 17. Jul. 2024  

  • 2

Zastupnik Za pravdu i red liste Nebojše Vukanovića u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Grković jedini je od poslanika iz bh. entiteta Republika Srpska, glasao za smjenu Nenada Nešića sa mjesta ministra sigurnosti BiH.

Mladen Bosić bio je suzdržan, Branislav Borenović i Darko Babalj su glasali protiv smjene dok Mira Pekić nije bila prisutna na sjednici i nije glasala.

Za smjenu Nenada Nešića glasalo je 25 poslanika, 14 je bilo protiv ali ministar bezbjednosti BiH nije smijenjen jer nije bilo dovoljno glasova za entitetsko glasanje.

-Da su poslanici opozicije u Parlamentu BiH bili jedinstveni i glasali za smjenu Nešića bilo bi dovoljno glasova da se prihvati inicijativa, a ovako nije bilo entitetske većine. Nezvanično ključan je bio uticaj i pritisak iz Srbije, a ponovo se pokazalo da smo među rijetkim koji su potpuno imuni na bilo kakav pritisak, poručio je zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Nebojša Vukanović.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Protiv smjene Nešića glasalo je 14 zastupnika, za smjenu je bilo 25, i jedan suzdržan. Postojala je opšta, ali ne i entitetska većina.

Za smjenu je bilo 23 zastupnika iz FBiH dok su 4 bila protiv, a protiv smjene je bilo 10 zastupnika iz RS i 2 za. Protiv smjene Nešića su bili zastupnici SDS-a i PDP-a.

Predlagači smjene su bili poslanici Kluba SDA: Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Predlagači su u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveli da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj TV emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Istakli su da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke traume najvišeg intenziteta".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...