KORUPTIVNE RADNJE U MINISTARSTVU SIGURNOSTI BiH: Zbog Nešića i korupcije stopiran projekat u BiH

Taj projekt je usko povezan s obustavljenim švajcarskim projektom.

  • Vijesti

  • 21. Jul. 2024  21. Jul. 2024

  • 1

Projekat unapređenja informacijskog sistema o migracijama u Bosni i Hercegovini, vrijedan 1,35 miliona švajcarskih franaka, privremeno je obustavljen nakon otkrivanja potencijalne korupcije koja uključuje pojedince iz Ministarstva bezbjednosti BiH i međunarodnih organizacija, piše portal Fokus.ba.

Ova odluka dolazi nakon serije istraživačkih tekstova portala Fokus, koji su ukazali na koruptivne aktivnosti unutar Ministarstva bezbjednosti BiH, u koje su bili uključeni i drugi bh. zvaničnici te predstavnici međunarodnih organizacija.

Sumnje i istraživački rad

Istraživački tim Fokusa otkrio je mrežu koruptivnih radnji u kojoj su bili umiješani ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i njegov pomoćnik Samir Rizvo. Fokus je krajem novembra objavio detalje o malverzacijama u vezi s provođenjem projekta unapređenja sistema biometrijske identifikacije stranaca, koji je finansirala Evropska unija. Taj projekt je usko povezan s obustavljenim švajcarskim projektom.

Potvrda obustave i reakcija donatora

Informaciju o obustavi projekta potvrdio je Bernhard Schragl, portparol Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD), organizacije koja je bila zadužena za implementaciju projekta započetog 2021. godine. “Projekat je prekinut u dogovoru sa donatorom kako bi se sprovela objektivna istraga,” izjavio je Schragl za Fokus.

Uloga Tužilaštva BiH

Na osnovu otkrića Fokusa, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet u kojem se za zloupotrebu položaja optužuju ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić i pomoćnik ministra Samir Rizvo. Prema krivičnoj prijavi, te osobe su favorizirale firmu Page iz Istočnog Sarajeva, koju je osnovao Igor Golijanin, bivši šef kabineta ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Golijanin je potvrdio da je u prijateljskim odnosima sa Rizvom.

Interna istraga unutar ICMPD-a

Direktor ICMPD-a, Michael Spindelegger, bivši šef diplomatije Austrije, pokrenuo je internu istragu nakon što su se pojavili navodi o korupciji. Istraga je trajala nekoliko mjeseci, a ICMPD je potvrdio da su se tokom nje procjenjivale usklađenost implementacije projekta s važećim pravilima i propisima te potencijalne nepravilnosti, nedolično ponašanje ili neefikasnost.

“Istraga nije utvrdila očigledne nepravilnosti ili nedolično ponašanje. Međutim, utvrđena su otvorena pitanja u vezi sa mogućim sukobom interesa angažovanog eksternog stručnjaka,” naveo je Schragl. Iako nije pronađen stvarni sukob interesa, donator je zadržao svoje sumnje, što je dovelo do prekida projekta.

Promjene unutar ICMPD-a

Zbog situacije, ICMPD je imenovao novog regionalnog menadžera za Zapadni Balkan, a jedan od članova osoblja lokalnog menadžmenta projekta podnio je ostavku. Schragl nije otkrio imena suspendovanih zaposlenika, ali je poznato da su to sin Samira Rizve i Asmir Kedić, koje je direktor Spindelegger prethodno suspendovao.

Reakcija Evropske kancelari za borbu protiv prevara

Nakon otkrića Fokusa o malverzacijama vezanim za EU projekat, u cijelu priču uključila se i Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF), što je dodatno povećalo pritisak na nadležne institucije da sprovedu detaljnu istragu i osiguraju transparentnost u provođenju projekata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...