MINISTAR KONAKOVIĆ ZA "SB" O VULINOVOM DOLASKU: "Čudno je da od nas očekuje dobrodošlicu, on je i dezerter..."

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pojasnio je za "Slobodnu Bosnu" da li je Vulin formalno-pravno dobio zabranu ulaska u BiH.

  • Vijesti

  • 06. Avg. 2024  06. Avg. 2024

  • 2

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin stigao je u Prebilovce kod Čapljine, gdje se obilježava 83. godišnjica od ustaškog zločina nad srpskim stanovništvom u Drugom svjetskom ratu, iako mu jučer nije dozvoljen ulazak helikopterom u BiH.

Podsjećamo, Vulin je jučer izjavio da mu je zabranjeno da bude u Prebilovcima, te da mu je prije leta javljeno da ''u ministarstvu izvjesnog Еdina Forte (ministar komunikacija i transporta BiH) nema niko da potpiše dozvolu za prelet", zbog čega je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Vulin nije dobrodošao u BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pojasnio je za "Slobodnu Bosnu" da li je Vulin formalno-pravno dobio zabranu ulaska u BiH.

"On nije dobio moju saglasnost u jednom malom dijelu tih civilnih letjelica koje prevoze političare, tu ja imam nadležnost a za sve drugo nemam, i tu gdje imam nadležnost nisam, naravno, želio potpisati da on dođe u Bosnu i Hercegovinu i da mu na taj način olakšavam da dođe ili mu pokazujem dobrodošlicu, jer on nije dobrodošao u BiH", rekao je Konaković za "SB".

Konaković je podsjetio kako je rekao da on može u BiH dođi kopnenim putem, sjesti u automobil, što je Vulin danas i učinio.

"Institucije koje donose odluku o zabrani, koliko ja imam informacije, nisu mu zabranile ulazak. Ja da mogu, ja bih mu zabranio i ulazak. Međutim, on je morao sjesti u automobil i doći kopnenim putem kako mu zakon i dozvoljava, tako da nema nikakvih formalnih problema daljnjih. I drugi koje ja ne bih volio vidjeti, ulaze u BiH. Ovo je kompleksna dejtonska konstitucija i organizacija naše zemlje u kojima oni imaju određena prava. Nema tu formalno-pravnih nikakvih incidenata niti skandala, on je došao onako je mogao. Letjeti nije mogao, jer nismo saglasni da se takvim ljudima olakšava dolazak u BiH", pojasnio je Konaković.

Vulin dezerter

Dakle, pojasnio je Konaković, Vulinu je formalno-pravno zabranjen samo dolazak helikopterom, s namjerom da mu se pošalje poruka da sve ono što govori o BiH - "vrijeđa žrtve genocida, negira zločine i slavi ratne zločince, nagrađuje studentice koje rade isto, priča o ratu, o velikoj Srbiji za teritorijom BiH unutar tog velikogsrpskog projekta..."

"Čudno je da on očekuje dobrodošlicu od nas koji ovu zemlju volimo. Meni je to iz mog ugla čudno, ali su oni valjda bahati i prepotentni. Možda je on tako navikao, a što se nas tiče takvi ljudi će imati jasnu poruku s naše strane. Normalno je da on to sad koristi u neke svoje folklorne i političke scene, da on tu govori o ratovima. Koliko sam vidio on je dezerter, nije služio ni vojsku, pobjegao je od toga. Za takve ljude se obično kaže da se iza svake prepotencije krije neka impotencija. Meni tako izgleda. Vulin, kada je o meni riječ, nije ovdje dobrodošao. Može koristiti evo kopneni put, možda i neki drugi koji nije u mojoj nadležnosti, a tamo gdje ja imam on neće dobiti saglasnost", prokomentirao nam je Konaković.

Dodik ne može odobriti sam ulazak

Na naše pitanje da li bi mu predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik mogao na neki način odobriti ovo što Konaković nije, ministar je rekao da ne bi.

"Dodik ne, državne institucije da. Državne institucije u kojima sjede SNSD-ovi kadrovi mogu. One mogu nama blokirati njegovu zabranu ulaska. To je to uređenje u BiH, gdje se troje moramo dogovoriti da bi nešto bilo formalno. Srbi se nikad neće složiti da se on u Predsjedništvu proglasi personom non grata, tako da oni njemu čuvaju leđa. I kroz institucije u kojima imamo predstavnike RS-a, odobravaju ulazak u BiH. Bilo kakvo odobravanje od Dodika, predsjednika entiteta, je potpuno nezakonito, nelegalno i oni bi bili mali kriminalci kada bi se time služili", pojasnio je ministar Konaković za "Slobodnu Bosnu".

(S. H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...