U POTRAZI ZA SJAJNIM VIJESTIMA: Raste obim razmjene oružja i vojne opreme u Bosni i Hercegovini

Najviše se izvozila municija, i to u iznosu od 174,38 miliona KM, što je 73 posto ukupnog uvoza, te eksplozivi u vrijednosti od 59,14 miliona KM

  • Ekonomija

  • 15. Avg. 2024  

  • 2

"Vojna industrija u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci ostvarila je obim razmjene sa inostranstvom od 309 miliona KM, a izvoz je iznosio 238 miliona KM, što je više za 37 posto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz veći za 82 posto i iznosio je 71 milion KM. Pokrivenost uvoza izvozom, iako u padu, i dalje bilježi veliki procenat - 334 posto", navedeno je u analizi Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

"Obim razmjene namjenske proizvodnje Bosne i Hercegovine bilježi kontinuiran rast, a u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isti period lani, on je iznosio 45 posto", ističu iz Komore.

Najviše se izvozila municija, i to u iznosu od 174,38 miliona KM, što je 73 posto ukupnog uvoza, te eksplozivi u vrijednosti od 59,14 miliona KM ili 24 posto i vojno oružje u iznosu od 4,42 miliona KM ili 1,8 posto od ukupnog izvoza u ovoj industriji.

Vodeći izvozni partneri namjenske proizvodnje su SAD - 23 posto, Srbija 11 posto, Turska 10 posto, te Slovačka i Bugarska po devet posto.

U analizi je navedeno da je u prvih šest mjeseci u Bosni i Hercegovini najviše uvezeno eksploziva, u vrijednosti 56,66 miliona KM, i oni su sirovina za proizvodnju finalnih proizvoda.

Vojno oružje, revolveri i njihovi dijelovi uvezeni su u vrijednosti od 7,5 miliona KM, a municija u vrijednosti od sedam miliona KM.

Najveći uvoz namjenske proizvodnje zabilježen je iz SAD, Srbije, Egipta, Hrvatske i Turske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...