SANKCIJE POSTAJU SVE TEŽE I TEŽE: "Prointer" raskida ugovore, šta će biti sa poslovima?

Prema posljednjim informacijama, Prointer je bio primoran zbog američkih sankcija da odbije ugovor koji je dobio na tenderu Zavoda za zapošljavanje RS za nabavku proizvođačkih licenci vrijedan 135 000 KM.

  • Ekonomija

  • 05. Sep. 2024  

  • 0

Šta će biti sa ugovorima koje je firma "Prointer" sklopila sa Vladom RS, a u nemogućnosti je da ih sprovede zbog sankcija, pitanje je koje se ovih dana često vidi u medijima, piše televizija BN

Čak i njihov pokušaj da rade sa drugim imenom nije uspjela. Vlada danima ćuti, i niko nema odgovor šta će biti sa fiskalnim sitemom Sprske i sa ugovorenim poslovima.

Prema posljednjim informacijama, Prointer je bio primoran zbog američkih sankcija da odbije ugovor koji je dobio na tenderu Zavoda za zapošljavanje RS za nabavku proizvođačkih licenci vrijedan 135 000 KM.

Zavod ih je početkom jula izabrao kao najpovoljnijeg ponuđača, da bi ih iz “Prointera” krajem istog mjeseca obavijestili da se povlače iz posla, zbog čega je postupak javne nabavke otkazan. 

Ovaj potez Prointera nije moglo spriječiti čak ni osnivanje nove kompanije Invictus Tehnology group preko koje su pokušali da vrate svoj položaj na tržištu. 

„Te kompanije su postale toksične da cijeli pravni privredni i bankarski sektor okreće glavu i pokušava da se pravi mrtav i da ne želi sa njima da sarađuje a postojeći partneri pronalaze načine da se izvuku iz te priče.

Postaje jasno da američke sankcije nisu tako bezazlene kako se smatralao a čak i sada kada su napravile probleme fizičkim i pravnim licima da ih nije lako zaobići a posebno neće biti lako sići sa te crne liste“, kaže Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Koliko je situacija ozbiljna govori činjenica da čak i banke u RS ne žele otvarati račune novim firmama nastalim na osnovama onih koje se nalaze na američkoj crnoj listi.

Upravo zbog svih višemjesečnih nagađanja u medijima, pa i samih činjenica o zatvaranju firmi, pitali smo ekonomiste postoji li rizik da se ugrozi funkcionisanje fiskalnog sistema RS kao i brojnih insitucija i firmi koje su prethodnih godina sklopili ugovore sa Prointerom i dali desetine i desetine miliona za poslove održavanja softvera.

„Mislim da je problem potencijalno jako veliki i ako ga ne budemo rješavali danas na način koji je prihvatljiv američkoj administraciji, a da obezbijedimo održavanje softvera imaćemo velike probleme u budućnosti.

Problemi se mogu očekivati i u Poreskoj upravi za koju su urađene aplikacije od strane tih firmi koje sada ne mogu da rade i da me čudi da nisu vlasnici tih firmi shvatili da prepakivanje firme promjenom imena i vlasnika će biti poveznica sa prethodnim firmama koje su u sankcijama“, kaže  Zoran Pavlović, ekonomista.

Pavlović kaže da je nevjerovatno da niko od lobističkih advokatskih kompanija, koje finansira Republika Srpska u Americi, nije skrenuo pažnju vlastima na posljedice crne liste. Tvrdi da postoji rješenje kojim bi se omogućilo da radnici zadrže svoj posao i poslove sa istitucijama i koji bi spriječio eventualni kolaps sistema, a to je formiranje državne IT Zadruge koja bi nastavila sve ugovore i poslove bez ometanja.

„I da ugovore sa njima naprave sve institucije koje su inicijalno platile taj softver jer to je jedini način i jedino tako ljudi koji su no name, a operativci su koji su nam potrebni da naprave svoju firmu za održavanje softvera i preuzmu održavanje koje se mjesečno plaća iz čega mogu da finansiraju svoje plate. Ja mislim da moramo obezbijediti održavanje softvera jer ako ti softveri ne budu radili imaćemo velike probleme“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

BN je kontaktirao i Prointer da pita kako će povlačenje iz poslova uticati na dalji rad, međutim u kratkom telefonskom razgovoru su rekli da će se sve uskoro znati na press konferenciji koja je u planu.

Kontaktirali su i Vladu RS koji će biti dalji potezi, ali svi šute o ovoj temi. Ono o čemu se ne šuti je to da javnost već godinama povezuje firmu Prointer sa sinom predsjednika RS, Igorom Dodikom.

Da je to tako, priznao je i sam Dodik u julu 2019. godine u NSRS rekavši da je njegov sin Igor samo saradnik ove firme i da od toga ima prihode. Upravo ta činjenica je obezbijedila ovoj kompaniji da ima monopol u IT sektoru ne samo u RS nego i u institucijama BiH ali i šire.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...