STARMER I MACRON NIŠTA NE ŽELE PREPUSTITI SLUČAJU: Britanija i Francuska rade na novom sporazumu o vojnoj saradnji

Kao prvi korak, ministar odbrane John Healey rekao je za Politico da planira obnoviti Lancaster House sporazum, odbrambeni pakt potpisan između Britanije i Francuske 2010. godine, s obzirom na povećane prijetnje neprijateljskih aktera.

  • Evropa

  • Prije 22h  

  • 0

U trenutku kada Europi prijeti opasnost zbog ruske agresije, Ujedinjeno Kraljevstvo nastoji uspostaviti nove bilateralne sporazume s ključnim partnerima na kontinentu.

Kao prvi korak, ministar odbrane John Healey rekao je za Politico da planira obnoviti Lancaster House sporazum, odbrambeni pakt potpisan između Britanije i Francuske 2010. godine, s obzirom na povećane prijetnje neprijateljskih aktera.

Healey, koji je preuzeo funkciju u julu nakon velike izborne pobjede Laburista pod premijerom Keirom Starmerom, ovog mjeseca je razgovarao sa saveznicima na sastanku Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine u Njemačkoj. Tokom putovanja izjavio je da je “pravo vrijeme” za obnovu sporazuma s Francuskom i rekao da je “uvjeren da će Francuzi željeti produbiti tu saradnju”.

Naglasio je da ovaj potez predstavlja “upravo ono što smo rekli prije izbora – da ćemo biti vlada koja će obnoviti odnose Britanije s Europom, posebno s vodećim europskim državama.“

Nedugo nakon preuzimanja funkcije, Starmer je izjavio kako želi uspostaviti “novi pristup” u odnosima Ujedinjenog Kraljevstva s Europom, uključujući i otvaranje potpuno novog sigurnosnog pakta s EU.

Anglo-francuska deklaracija koju su 2010. potpisali tadašnji konzervativni premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy — poznata kao Lancaster House — obavezala je dvije nacije na bližu saradnju njihovih oružanih snaga i na razvoj vojne opreme.

Prema dvama zvaničnicima upoznatim s planovima, obnova sporazuma bi se fokusirala na jačanje saradnje između zemalja u svjetlu ruske prijetnje, a planira se vremenski uskladiti s 15. godišnjicom sporazuma.

Jedan od tih zvaničnika, koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti tema, opisao je plan kao dio šireg napora da se prepozna “povećana uloga obrane unutar diplomatije”, a istovremeno se uklapa u Starmerovu želju da resetuje odnose s EU.

Francuski diplomata upoznat s razgovorima između dviju vlada rekao je: “Veoma smo zadovoljni inicijalnim kontaktima” sa Atarmerovom administracijom. Novi britanski premijer održao je tri bilateralna sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom — u Washingtonu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj — od svoje izborne pobjede prije manje od tri mjeseca.

“Predsjednik je rekao Starmeru da su pitanja sigurnosti i odbrane ključna. Već imamo Lancaster House sporazum, ali ga trebamo revitalizirati”, dodao je francuski diplomata.

Pored toga, britanski pregovarački tim ove sedmice je stigao u Berlin kako bi počeo dogovarati detalje bilateralnog pakta kojeg su nedavno najavili Starmer i njemački kancelar Olaf Scholz na NATO summitu, rekli su isti zvaničnici.

Očekuje se da će prioritet u pregovorima biti jačanje saradnje u proizvodnji raketa dugog dometa, pri čemu su i Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka zainteresovani da biračima predstave povećanje odbrambenih troškova kao priliku za otvaranje novih radnih mjesta.

Starmer se čini željnim da napravi napredak dok su Macron i Scholz na vlasti, jer su obojica pod domaćim pritiskom rastućih euroskeptičnih pokreta.

Starmer se i kod kuće suočava s pitanjima o svojoj diplomatskoj strategiji, pri čemu neki tvrde da njegovi ciljevi nisu jasni.

Kako je rekao jedan zvaničnik iz Whitehalla, koji je bio uključen u prethodne pregovore o Brexitu: “U ovom trenutku, ova laburistička administracija ne može ni imenovati šta žele unijeti u sigurnosni pakt.“

Međutim, Bidenova administracija je pozdravila novi premijerov pristup.

Na konferenciji za medije u Londonu prošle sedmice, američki državni sekretar Antony Blinken pohvalio je napore da se izgrade bliže veze s Europom, rekavši da je to “dobro za Ujedinjeno Kraljevstvo, dobro za Europu i dobro za Sjedinjene Države, koje imaju koristi od zbližavanja naših transatlantskih saveznika.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...