UPOZORENJE IZ TURSKE: „Izrael mora prestati s neselektivnim i potpunim ciljanjem stanovnika Gaze…“

-Biblija kaže da postoji vrijeme za rat i vrijeme za mir. Sada je vrijeme za rat, dodao je Netanyahu.

  • Evropa

  • 31. Okt. 2023  

  • 1

Nakon silovitog udara na bolnicu u Gazi, oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

-Najoštrije osuđujemo današnji izraelski napad na bolnicu Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi. Iako su sve potrebne informacije, uključujući i koordinate jedine bolnice za rak u Gazi, unaprijed podijeljene s izraelskim vlastima, nema objašnjenja za ovakav napad. Opsada i ovi nehumani napadi, čiji je cilj lišiti palestinski narod u Gazi njihovih najosnovnijih prava, jasno krše međunarodno pravo. Izrael mora prestati s neselektivnim i potpunim ciljanjem stanovnika Gaze, poručili su.

Podsjetimo, izraelski tenkovi presjekli su Gazu na dva dijela, tvrde Palestinci. Izvještava se da su tenkovi bili na cesti Salah-al-Din, blizu raskrsnice Karni-Netzarim, što je izazvalo nagađanja da bi to mogao biti dio napredovanja prema gradu Gazi, najgušće naseljenom području u pojasu Gaze. Izrael neće pristati na primirje u Gazi, ovo je vrijeme za rat - poručio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu u obraćanju javnosti.

-Biblija kaže da postoji vrijeme za rat i vrijeme za mir. Sada je vrijeme za rat, dodao je Netanyahu.


- Kao što Sjedinjene Države ne bi pristale na prekid vatre nakon bombardiranja Pearl Harbora ili nakon terorističkog napada 11. septembra, Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava s Hamasom nakon užasnih napada 7. oktobra. Pozivi na prekid vatre pozivi su Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi, izjavio je u obraćanju izraelski premijer. 

Hamas je sa svoje strane izvijestio o "intenzivnim borbama" na sjeveru pojasa Gaze. Zbog nedostatka novinara u tom sektoru, AFP-u je bilo nemoguće neovisno potvrditi te informacije.

Očevici su izjavili za AFP da su vidjeli desetke izraelskih tenkova na rubu grada Gaze, od 1,5 do 2 km unutar palestinskog teritorija, prvi put od početka rata. Prema tim izvorima, tenkovi, ali i izraelsko zrakoplovstvo, bombardirali su glavnu prometnicu prije nego što su se povukli.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...